Authentica group
Menu

Papír - největší růst cen v historii

Druhé čtvrtletí 2022 se zapíše do historie papírenského průmyslu. Právě na jeho začátku zvýšila ceny drtivá většina producentů papíru. Po dvou letech neustálého nárustu cen v závislosti na chování trhu pod taktovkou Covid-19 přišla další rána.

Poslední březnový týden byl nervózní z mnoha důvodů, tou hlavní zprávou se ale stala cena papíru, která​ poskočila o 150 eur na tunu suroviny. Jedná se o nejvyšší zvýšení cen papíru v historii celého odvětví! Důvodem jsou rostoucí ceny surovin, které způsobil konflikt na Ukrajině. Je ale potřeba upozornit, že ceny energií rostly už od poloviny roku 2021. Situace pouze všechno akcelerovala a producenty v zásadě donutila k bezprecedentní reakci.

Co to znamená pro český trh?

Podívejme se na konkrétní příklad vlnité lepenky, kterou nakupuje Authentica Group. Na konci března 2022 jsme postupně dostali upozornění od všech našich dodavatelů, že budou zvyšovat ceny od 1. dubna. Jsou to veřejné informace, firmy je zveřejnily i formou tiskových zpráv.

V našem případě to konkrétně znamená nárůst cen vlnité lepenky o 15 %. Na ní vždy navazuje i podobný vývoj cen hladké lepenky.

Je zřejmé, že se tento nárůst nevyhnutelně přenáší na koncové zákazníky. Ale to nemusí být zdaleka vše. Nárůst vstupů se logicky netýká výhradně producentů suroviny, ale i dalších firem zpracovatelského řetězce.

Logicky by tedy zvýšení koncových cen mělo být vyšší než zmíněných 15 %, ale v případně Authentica Group tomu tak není. Důvodem je naše dlouhodobá snaha snížit spotřebu energií na minimum. Postupně bychom si měli vyrábět veškerou elektrickou energii sami a spotřebu plynu na vytápění snížit o 70 %.

Jestli hledáte cestu, jak negativní dopady krajně nepříznivého vývoje eliminovat, vyberte si ke spolupráci dodavatele, který investuje, aby minimalizoval závislost na cenách energií. Nebo se dejte na modlení: producenti papíru jsou si vědomi mimořádnosti situace, a proto ve svých zdůvodněních nárůstu cen uvedli, že své ceny sníží, pokud se stabilizují ceny energií.

Zpracoval Pavel Zemčík / 30.5.2022